24 Temmuz 2013 Çarşamba

Kahvenin Peşinde...

Dünyada her gün 1.6 milyar fincan kahve  tüketilmektedir. Bu kadar kahve ile her gün 300 kadar olimpik yüzme havuzunu doldurmak mümkündür. Evinde kahve olmayanların nadirattan sayıldığı günümüzde küresel bir endüstriye dönüşen kahve, yağdan sonra en fazla alınıp satılan ikinci emtia durumundadır.
Bundan bin iki yüz yılı aşkın bir süre önce, gün boyu çalışan insanlar geceleri ayakta kalmaya çalışırken bir gün, bir keçi sürüsünün dikkatli çobanı, Halid adlı Arap, bu basit fakat hayatımızı değiştirecek maddeyi keşfetmiştir. Halid Etiyopya yamaçlarında otlayan keçilerin belirli bir meyveyi yedikten sonra canlanıp hareketlendiğini fark etti. Bu meyveleri öylece yemek yerine toplayıp kaynatmayı tercih edince de ortaya kahve çıktı.

Kaynak:
1001 İcat Dünyamızda İslam Mirası Adlı kitaptan alıntıdır. Editör Salim T S Al-Hassani

Ortaçağda yaşamış müslümanların faklı bilim dallarında otaya koydukları fikir ve çalışmaları içeren güzel bir kitap... Kahveyi atlamamış olmaları ayrı bir takdir noktası benim için:))



6 yorum:

  1. Tam blogunuzun ismine yakışır güzel bir paylaşım olmuş :) Bulunması ise çok ilginçmiş gerçekten ama şimdi iyi ki bulmuşlar diyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yattığı yer cennet olsun Halid çobanın:)

      Sil
  2. gerçekten öyle mekanı cennet olsun.kahvesiz hayat olur mu hiç..paylaşım için sağol sevgiler arkadasım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim için imkansıbıl:)) Sabah 7 uyanmak için, saat 9 tiryakilik işte, yemeklerden sonra sindirsin diye, şeklinde uzar gider bu sebepler... Kısmet olursa birgün karşılıklı içeriz inşallah:)

      Sil
  3. Canım artık gece 01:00 'de bile kahve içmeye başlayınca bir post yayınlamak şart olmuş anlaşılan:)))
    Walla kim bulmuş ,nasıl bulmuş,nereden getirmiş ben anlamam .Sadece afiyetle içerim arkadaş:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seninle de güzel içiliyor arkadaşım... Dostla içilen kahvenin tadı da keyfi de başka oluyor :))

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...