13 Şubat 2015 Cuma

Hafta sonu postu :)

Hafta sonu geldiii, evde güzel sohbetlere eşlik edecek çayın, kahvenin yanı boş olmasın, ağzımız tatlansın, keyfimiz bol olsun diyenler, bir önceki postumda nutellalı çöreği görüp tarifini merak edenler buraya:)) Bol bol fotolu anlatmaya çalışacağım. Bir de sürprizim var size postun devamında.
Bilirsiniz ki ben tarif paylaşırken önce mutlaka denerim ve beğenirsem yazarım. Bu yüzden bu tarifi daha önce yazmamıştım. Güzel olmasına güzeldi de içime sinmeyen birşeyler vardı. Tam olarak damak tadımı bulmamıştı. Ben de ne yaptım? Miktarlar ve içerik üzerinde kendime uygun oynamalar yaparak keyif alacağım forma getirdim. Sonuç mutluluk verici olduğu için gönül rahatlığıyla yazıyorum bugün. Haydi başlayalım o zaman. Resimler için şimdiden özür, amatör çekim olunca bu havada iyi görüntü yakalayamadım ama işimizi görür sanırım.


Hamur için gerekli malzemeler
1 yumurta
1 su bardağı ılık süt
2 yemek kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı pudra şekeri
1 küçük paket (1 yemek kaşığı) kuru maya
150 gr tereyağ yoksa margarin, erimiş ve ılık olmalı
3- 3,5 su bardağı un

Hamurun hazırlanışı
3 bardak unu bir kaba alıp kuru maya, toz şeker, pudra şekeri ekleyerek karıştırıyoruz.
Ortasına havuz açıp yumurta beyazını koyuyoruz (sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
Ilık süsü yavaş yavaş ekleyerek yumurta beyazını çırpıp elimizle karıştırmaya başlıyoruz.
Ardından tereyağı yavaşça ilave ederek hamurumuzu hazırlıyoruz. 
Kıvamını kontrol ederek bir miktar daha un ekleyebilirsiniz. (kasenin kenarına yapışmayan kıvamı bulmalı) 
Üzerini kapatarak hatta bir örtüyle de sararak 45- 50 dakika hamurumuzu mayalandırıyoruz.
NOT: Ben bu tip hamur işlerinin daha yumuşak olması için hamuru yumuşak tutarım. Hafif elime yapışmalı. Size de tavsiye ederim. Ayrıca çabuk bayatlamaması için yumurta sarısını içine koymam.

Çöreğin yapılışı

Bu aşamayı fotolarla anlatmaya çalışacağım. Öncelikle mayalanan hamurumuzu tekrar yoğurup 5 parçaya bölüyoruz. İlk bezemizi yuvarlak açıp pişirme tepsimize alıyoruz. Açılan bezenin büyüklüğünü göstermek için ben yuvarlak borcama yerleştirdim. Her bezeyi bu büyüklükte açtığınızda inceliği de tam oluyor.
(Daha önceki tarifte 4 parçaya bölmüştüm ki beni rahatsız eden durumlardan biriydi. Çünkü hamur kalın oldu ve çörekten çok ekmek gibiydi, nutellanın tadını damağımda hissedememiştim. Hamuru daha ince olmalıydı.)


Hamuru yerleştirdikten sonra bolca nutella sürüp 2. kat için tekrar bir beze açıyoruz ve üzerine yine bolca nutella sürüyoruz. Sonra 3. katta aynen tekrarlıyoruz ve 4. bezeyi de açıp üzerine kapatıyoruz.


Ortasına bir bardak yada benzeri bir şey koyup, önce 4 parçaya ayıracak şekilde kesiyoruz. Sonra bu parçaları da 4 eşit parçaya ayırıyoruz. 


Gördüğünüz gibi 16 eşit parçamız var.


Sonra bu parçaları ikişerli olarak elimize alıyoruz.


İkisini birden içe doğru 3 tur döndürerek


şekil veriyoruz.


Üzerine yumurta sarısını sürüyoruz. 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar tutuyoruz.
(Bir ipucu daha vereyim. Bu tip hamur işlerinin tamamında yumurta sarısının içine bir kaç damla su damlatarak seyreltir ve bu şekilde sürerseniz daha parlak bir görünüm sağlayabilirsiniz. )


Ben akşam sizin için tattım ve çok memnun kaldım:))

Şimdi sorabilirsiniz hamur 5 parçaya ayrıldı, 4 tanesini kullandık 5. si ne oldu diye. Bende ziyan yok bilirsiniz, hamurun malzemeleri özenle seçildi ki kalan parça da değerlensin. Ne yapıyoruz, işte sürpriiiiz:))


Pastanelerdeki ay çöreğinden...

Kakaolu kekiniz arttı dondurucuya mı koydunuz, çıkarın. İkramlar çok geldi kakaolu kek arttı mı, değerlendirin. Hiç mi kakaolu kekiniz yok, o zaman 4 tane kakaolu topkek alın :)))

İçi için gerekli malzemeler
1,5 su bardağı rondodan geçmiş kakaolu kek (4 tane topkek kakaolu)
1 tatlı kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı kuru üzüm
2 yemek kaşığı ceviz (iri çekilmiş)
1/2 çay bardağı süt


Kalan bezemizi 6 parçaya ayırıyoruz.


Bu şekilde açarak bolcana içimizden koyuyoruz. Missss gibi tarçın kokuyor:))


Yuvarlayıp uçlarını kapatıyoruz. Ay şekli vererek tepsiye alıyoruz.


Kalan yumurta sarımızı da üzerine sürüp 180 derece ısıtılmış fırınımıza veriyoruz.


Bu hamuru sadece ay çöreği yapmak için de kullanabilirsiniz. Bu durumda iç ölçüsünü oranlayarak artırabilirsiniz. Ayrıca nutella yerine ezilmiş haşhaşlı veya tahinli içi hazırlayabilir ve çöreklerinizi afiyetle tüketebilirsiniz. Kızım için nutella kullandım ama en kısa sürede tahinli istiyoruuum:)

Bu günlü bu kadar. Sözümü tutmuş olmanın huzuruyla ayrılıyorum efendim. Gerisi size kalmış. Keyifle yiyebileceğiniz, yediğinizden tat alacağınız, yediklerinizi sevdiklerinizle paylaşacağınız ve yediklerinizin güzel sohbetlere eşlik edeceği mutlu bir haftasonu dilerim.

Sevgiyle kalın, sevgiliniz olsun ya da olmasın, sevdikleriniz hep yanınızda olsun...





















24 yorum:

  1. Tam hafta sonuna yakışacak lezzetler ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. Hemen yapmalıyım:) Şekli beni çok etkilemişti ve nasıl yapıldığını merak etmiştim. Paylaştığın için çok teşekkür ederim, ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sonucu paylaş olur mu ablam, umarım beğenirsin:)) sevgiler

      Sil
  3. off sen ne yaptın şuan bana mola:))
    harika olmuş enfes görünüyor deneyeceğim en kısa zamanda..
    hangisinimi tabiki nutellalı olanı:)
    neyseki bugün cuma o la laa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hadi bakalım, ağzınızın tadı nutella kıvamında olsun o zaman, afiyetler olsun efendim:))

      Sil
  4. Kış günü zaten her sabah rejime başlayıp akşama bozuyorken resimlere öyle bir baktım ki yemiş kadar oldum. hem de nutella'lı. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biraz kaloriden zarar gelmez canım, soğukta enerji ihtiyacı daha bir artıyor sanki, arada masum! kaçamaklar da lazım ama:))

      Sil
  5. Canııımmm, ellerine sağlık, tuzlu tarifini yapmış ve bayılmıştım. Sıra bunda:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biraz da tatlı olsun o zaman, umarım bunu da beğenirsin canım:)) şimdiden afiyet olsun

      Sil
  6. Hafta sonu mutlaka yapmalıyım :) Yarın yapamam sevgililer günü için planlarımız var, o zaman pazar günü akşam 5 çayına yetişir sanırım. :) Heyecan yaptım şimdi. :) Ay inşallah seninki kadar güzel olur. :) Çok güzel anlatmışsın molacım, sanki yanımda yapmışsın gibi :) Çooook teşekkürler canım :) Sevdiklerinin hep yanında olacağı musmutlu yılların olsun canım. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay nasıl sevindim, açıkça anlaşılsın diye epeyce çabalamıştım:)) senin elinden çıkıp olmaması mümkün mü arkadaşım, çok daha güzel olacağına eminim. kocaman öptüm.

      Sil
  7. Ben bunu yemek istiyorum ama yapabileceğimden emin değilim :)) ellerine sağlık hayatım harika görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yapamazsan bana gel canım, ben yaparım sen yersin, yanında hoş sohbet bedava:))

      Sil
  8. harika olmuş çok güzel anlatmışsınız iştah açıcı olmuş ellerinize sağlık ....:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler sevgili Ahşap zamanı:))

      Sil
  9. Harika olmuş. Yakında deneyeceğim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim Aslı Uslu, afiyetler olsun:))

      Sil
  10. ellerinize sağlık. bir taşla iki kuş . süpersiniz yapımı nasılda kolay görünüyor sizin elinizden. bende denicem. görüntü olarak çok güzel tat olarakda enfestir. denemeye değer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, bizi ziyadesiyle mutlu etti marifetlihanimlarklübü, gerçekten de zor değil yapımı. bence de deneyin:))

      Sil
  11. ellerine sağlık harika bayıldım afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  12. Ellerine saglik, nefis gorunuyor bunlar. Uzun uzun aciklamali tarifler icin de ayrica tesekkurler. Gecenlerde verdigin tuzlu tarifi yapmistim cok lezzetli oldular, eminim bunlar da tadindan yenmez :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim Esracım, tuzlu arkası tatlı tarifi olsun bu da. Biz çok beğendik bu lezzetleri de, özellikle de kızım, sütle nefis gidiyor, tavsiyemdir :)))

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...