25 Mayıs 2013 Cumartesi

Fırında Ekmek

Keyifli Kahvaltılar...

Hepimiz için güzel bir haftasonu olması dileğiyle...

Kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezi ekmek. Hele bir de fırından yeni çıkmış, dumanı üzerinde olursa yanına ne  koysanız yenir. Vaktim oldukça ekmeğimizi kendim yaparım. Öyle makinede falan değil, düpedüz fırında ve zahmetsiz. Bu sabah yerken sizinle de paylaşmak istedim ki belki yarın sabah kahvaltınıza bir ufak katkım olur.





Malzemeler:
1 Su bardağı beyaz un
1,5 Su bardağı tam buğday unu
1 Tatlı kaşığı kuru maya
1 Tatlı kaşığına yakın tuz
1 Tatlı kaşığı toz şeker
1 Su bardağı ılık su ve süt karışımı (yarı yarıya yapıyorum)
1 Yemek kaşığı kadar zeytinyağ
İçine dilediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz.


Yapılışı:
Unlar,tuz,şeker,maya çukur bir kapta karıştırılır.Ortası açılarak zeytinyağ,ılık su ve süt karışımı eklenir,hamur yapılır. Ele yapışır kıvamda bir hamur oluyor. Daha sonra 30-40 dk. arası hamur yaklaşık 2 katına çıkana kadar üzeri kapatılarak ılık bir ortamda mayalandırılır.




Mayalanan hamura istenilen malzemeler eklenerek tekrar yoğurulur ve 20-30 dk. daha aynı koşullarda bekletilir. Hamura istenilen şekil verilir ve fırın kağıdı üzerinde tepsiye yerleştirilir. Üzeri tercihe göre süslenir.



Fırın 200-220 derece gibi ayarlanır (fırınınızı daha iyi tanırsınız) ve ısınana kadar beklenir. Isınan fırına tepsimizi yerleştirmeden önce hamurlarımızın üzerini nemlendiriyoruz. (Ben bunu bir sprey şişesi ile yapıyorum. Elinizle de olabilir. ) Daha sonra fırına veriyoruz ve 20-25 dk. içinde üzeri kızaran sıcacık ekmeklerimizi alıyoruz.


Ilımasını beklemenizi tavsiye ederim. Yaklaşık 30-40 dk. havalandırmakta fayda var. Ben yukarıdaki ekmekleri 2 ölçü hamurdan yaptım. Bu haftasonu tercihim; sade, ayçiçekli, haşhaşlı, susam ve yeşil zeytinli ekmekler oldu.
Cevizli üzümlü, siyah zeytin ve naneli de favorilerim arasında.
AFİYET OLSUN...

4 yorum:

  1. ekmeklerinin tadını bildiğim için harika olduklarını rahatlıkla söyleyebilirim. en kısa zamanda deniyeceğim
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Dilek'im...Senin ellerinden çıkan lezzetlerin yanında lafı mı olur...

      Sil
  2. Evet nefis oluyor ....en kisa zamanda deneyin derim...

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...